Undvik de klassiska misstagen inför renoveringen - här får du tipsen för att lyckas!

I genomsnitt vill 8 av 10 svenskar göra om någonting i sitt hem. Det visar en undersökning som Hornbach gjort bland sina kunder. Det kan handla om mindre justeringar eller större renoveringar. 

 I Leva och Bo listas de vanligaste misstagen vi gör inför renoveringen och vad vi bör tänka på för att lyckas!

Vanligaste projekten…
Det projekt som de allra flesta planerar att göra är att tapetsera eller måla inomhus, många vill måla och byta husfasad samt bygga eller måla staket. Det hemmaprojekt svenskarna tycker är svårast att göra är renovering av badrum, följt av att lägga om taket, sedan isolering och dränering.

…och de vanligaste misstagen
På frågan om de vanligaste misstagen svarar hälften att de har varit tidsoptimister, medan 13 procent säger sig ha haft för lite kunskap, och 12 procent att de har räknat fel på kostnaderna.

Men, det finns alltid lösningar som förenklar och hjälper oss att förverkliga våra byggdrömmar.

Här är några tips på vad du bör tänka på när du ska renovera:

* Kartlägg projektet
Skriv en lista med allt som behöver göras, bestäm vem som ska göra vad, och när det sedan ska vara klart. Ha en realistisk tidsplan! Fråga personal i byggvaruhus eller hantverkare om tidsåtgång.

* Hyr eller låna verktyg
Hyr verktyg, köp begagnat eller låna av någon du känner. Det kan bli stora kostnader om du måste köpa allting nytt.

* Ta tag i problem direkt
När problem dyker upp (det kommer det att göra) under resans gång kan det lätt bli att man skjuter på det och går vidare med något annat. Gör inte det! Det är bättre att ta tag i problemet direkt och lösa medan det är aktuellt.

* Våga be om hjälp
När du kör fast eller blir osäker, våga fråga. Fråga i byggvaruhusen, ring någon firma eller vänd dig till händiga vänner och bekanta. Fråga tills du förstår. 

* Lägg ut arbete
När det gäller el och VVS måste man anlita en hantverkare, men kanske behöver du också ta hjälp när det kommer till andra bitar. Försöker du dig på något som är för svårt kan det sluta med att du ändå måste ta dit en hantverkare och att det blir ännu dyrare än det hade blivit från början. Många byggvaruhus tillhandahåller hantverkshjälp

* Jämför priser
Det kan skilja ganska mycket i pris mellan olika byggvaruhus och hantverkare. Jämför priser! Det är viktigt att ha en budget som håller så att man kan slutföra allt. 

* Beräkna rätt mängd
När man inhandlar material ska man lägga på 10 procent mer än man tänkt från början. Detta är eftersom spill, skarvar och misstag ställer ofta ställer till det, och man vill inte stå där med något som inte går att avbryta och ha avsaknad av material. Tag hjälp av personalen på byggvaruhuset eller kolla på nätet där det finns olika gratisverktyg för beräkning.

Scroll to Top