Sätt färg på ditt hus!

Ibland är det inte helt enkelt att bestämma vilken färg man ska ha på sitt hus. Det kan vara många tankar och idéer som ska samlas i en kulör. Vad gillar du för färg, du ska se den varje dag så den måste vara vald med omsorg. Hur ser grannarnas hus ut? Har alla liknande kulörer eller skiljer de sig åt?

En parameter som många glömmer att ta med i beräkningen, är husets omgivning. Om huset ligger i en ljus skogsglänta, i ett villaområde eller i en grupp av hus nära havet spelar roll när du väljer om du ska ha en ljus eller mörk färg på fasaden. I alla fall om man får tro färgproducenten Jotun som har några tips man bör tänka på innan man låser in sig på en färg till sitt hus.

LJUSA FÄRGER

Hus i ljusa kulörer gör att huset uppfattas som större än vad det faktiskt är. Har du ett mindre hus kommer det att se större ut om du målar det i en ljus färg. Redan stora hus kommer därför uppfattas som ännu större och därför kan de vara fördelaktigt att måla dem i en mörkare kulör.

VAR PASSAR LJUSA HUS?

I öppna landskap:
Ljusa hus skapar en skarp kontrast till naturen runtomkring och passar därför bra i öppna landskap.

Vid sjöar och hav:
Det har länge varit tradition att välja ljusa och luftiga färger till hus som står i närheten av vattnet. Den ljusa, marina stilen ger associationer till hav, strand och klippor och tilltalar många ägare av sommarstugor och sjöbodar. Vid vissa kustområden är det till och med ett krav att välja en vit färg om huset ska målas. Detta gäller t ex i Risør, en stad i Norge som går under namnet ”Den vita staden”, där de ljusa färgerna är associerade med de vackra vita södra sluttningarna.

Moderna och nya funkisinspirerade hus och stugor vid sjöar och hav målas ofta i modernare färger i blått, blågrått och grått. Det är färger som vackert smälter in i den omgivande naturen.

MÖRKA FÄRGER

Brunt och mörkt träverk förstärker känslan av trygghet och värme, och gör att huset/stugan verkar mindre. En gyllene regel säger att ju större huset är, desto viktigare är det att naturens färger och mörker får prägla väggarna.

Helt vita vindskivor och lister på mörka hus ser hårt ut mot den mörka fasaden och naturen runt omkring. Det kan absolut vara fint med vita detaljfärger, men välj då en mjukare vit färg för att skapa en mer harmonisk kontrast.

VAR PASSAR MÖRKA HUS?

I omgivningar med skog och tät vegetation:
Mörkare hus och stugor smälter bättre in i miljöer med skog och tät vegetation. Därför är det vanligare att se stugor i stugområden målade i mörka färger, eftersom de skapar en helhet och harmoni.

På fjället:
Det är vanligt med en mörk färg på stugan på fjället, så att den naturligt glider in i det vackra landskapet och inte uppfattas som vräkig. Tänk på att det är viktigt att ta hänsyn till omgivningen och traditionen i området.

Till syvende och sist är det ju du själv som ska bo i huset. Vad vill du vakna till varje morgon? En ljusblå fasad i ton med himlen eller en grön vägg som smälter in i skogsdungen runt hörnet? Det tåls att tänka på. Å andra sidan kan man ju få ånga sig, det är det ju bara att måla om.

Tipsen är hämtade från Jotun e-magasin:  https://emagasin.jotun.se/ljus-eller-mork-farg-pa-huset/

kvinna målar hus
Scroll to Top