Designa ditt hem med cement!

Företaget Designcement drivs av Tomas Martinsson och Mark Ward. Cementen de arbetar med kallas designcement, också kallat microbetong, designbetong eller microcement. Tidigare har Designcement endast sålt sitt material till hantverkare, som gått en kurs i hur materialet ska hanteras. Men nu har Designcement tagit fram en produkt som är enklare att använda och anpassad för att den händige ska kunna använda materialet själv.

Designcement är ett perfekt material för både inomhus- och utomhusbruk. Den kan appliceras på golv, väggar, tak, badrum, bänkskivor, terrasser, till och med i swimmingpoolen. När cementen härdat, blir den till en unik betongyta med mycket eller lite liv och struktur i, beroende på vilken typ av designcement du valt.

Vi ställde några frågor till Tomas Martinsson om deras unika material, designcement.

Vad ska man tänka på innan man bestämmer sig för att använda designcement?
– För att applicera vår ”gör det själv”-produkt ”Designcrete” så bör man vara lite händig. Med det sagt är produkten ofta förlåtande mot lite misstag, det ger oftast bara lite charm till ytan. Vill man inte göra det själv så kan vi eller någon av våra certifierade applicerare hjälpa till med projektet. Då har vi möjlighet att använda vår 2-komponents-designcement utvecklad för proffs.

Vad är skillnaden från vanlig cement?
– Vanlig cement är ofta baserad på kalk och lera och kännetecknas av att det härdar genom en reaktion med vatten. Cement är vidare en nyckelprodukt i tex betong. Vår designcement är istället baserad på kvarts och blandas med en härdare bestående av harts. Kvartsen gör den mycket hård och hartserna gör den extremt flexibel, den spricker med andra ord inte som betong lätt gör. Microcementen appliceras med en spackelspade i 3–4 tunna lager vilket ger en total tjocklek på 2-4 mm. Den väger alltså väldigt lite och kan därför även appliceras på konstruktioner som inte hade klarat vikten från betong.

Om man aldrig jobbat med cement förut, vad tycker du att man ska börja med?
– Om man är en händig ”gör det självare” så kan man köpa vår Designcrete. Designcrete kan användas på både golv och vägg, kommer färdigblandad och kan färgsättas som man själv vill. Det är såklart alltid en fördel att testa på ett bord eller någon mindre yta innan man ger sig på de större ytorna. Designcrete kan appliceras på så gott som allt utom massivt trä vilket gör möjligheterna oändliga. Om man som hantverkare vill börja applicera våra proffsprodukter så måste man gå en kurs med oss, detta då proffsprodukten är lite mer avancerad och kräver en större grundkunskap för att ge ett önskat resultat.

Designcement finns med som utställare på Home Etc. den 5–8 mars på Malmömässan.
Webb: https://designcement.se/
Instagram: https://www.instagram.com/designcement.se/

Scroll to Top